آجر فشارییآجر فشاری چیست؟

آجر زبره یا فشاری که با نام های آجر گری یا آجر توپر نیز مصطلح است، قدمت بسیار طولانی دارد. این آجر دارای مشخات شیمیایی خاصی می‌باشد که آن را به یکی از پر استفاده‌ترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده است. این آجر از خاک رس و آب (خشت) تولید می‌شود. این آجر از قدیمی‌ترین انواع آجرها می‌باشد. در گذشته با فشار دست کارگران تولید می‌شد به همین دلیل از دیرباز به آن آجر فشاری می‌گویند. نام دیگر این آجر، آجر گری یا آجر توپر است.

این نوع از آجر یکی از مشهورترین آجرهای موجود است، اما همچنان یکی از پراستفاده‌ترین‌ها می‌باشد و به‌عنوان قالب بندی فونداسیون مورد استفاده قرار می‌‎گیرد. البته لازم به ذکر است خود این آجرها به چند نوع دیگر تقسیم می‌شوند، که از انواع می‌توان به آجر قرمز فشاری، آجر ماشینی و آجر کوره‌ای فشاری اشاره کرد. پیشرفت چشم‌گیر تکنولوژی، آجر که از زمان‌های بسیار دور نیز مورد استفاده قرار می‌گرفته است، هنوز یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی است. بناهای تاریخی بسیار زیادی در کشورمان وجود دارد که به‌وسیله آجر ساخته شده‌اند. آجرها انواع بسیار زیادی دارند و از آن‌ها برای دیوارکشی در ساختمان‌ها، نماسازی و خیلی از کارهای ساختمانی دیگر استفاده می‌شود. امروزه کمتر کسی است که در صنعت ساختمان‌سازی فعالیت داشته باشد و با آجر زبره آشنایی نداشته باشد. در این مقاله از سایت آجر صادقی، می‌خواهیم به معرفی این آشنای محبوب و قدیمی معماران بپردازیم.

کاربرد آجرهای فشاری

ابعاد آجر فشاری

برای دیوارهای باربر و دیوارهایی که روی فنداسیون اجرا می شود از این آجر استفاده می شود. زمانیکه میخواهیم دیوار محکمی داشته باشیم مخصوصا ساختمانهایی که دارای طبقات زیرزمینی هستند، دیوارهای دور تا دور آن را حتما باید از آجرهای فشاری یا آجر زبره استفاده کرد. همچنین از این آجر برای سازه های بنائی و دیوار حیاط و ویلا استفاده فراوان می شود. در ایام گذشته از آجر زبره برای طاق نیز استفاده میشد اما بعلت وزن زیاد روی ساختمان، این کار ممنوع شد.

متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطر آنچنان که لازم است.

ابعاد آجر فشاری

آجر فشاری جزو آجرهای بزرگ و بسیار سنگین می‌باشد، به همین دلیل امروزه استفاده از آن نسبت به گذشته کمتر شده است. ابعاد این آجر 23×11×7 است اما در ابعادی به طول 25-20 سانت و عرض 10-12 سانتی متر با ضخامت 7 سانت هم در بازار موجود است. این آجر همانند آجر رسی به رنگ زرد است و دارای سطح زبری است. در سطح این آجر سوراخی وجود ندارد و از نوع آجرهای سوراخ‌دار نیست. اصولا آجر زبره برای تحمل بار تولید میشود.

بیشتر بخوانید:  آجر نما نسوز اصفهان

تعداد اجر فشاری در هر متر مربع:

با توجه به نوع چیدمان مورد نظر برای ساخت دیوار و ساختمان این تعداد آجر تغییر میکند. اصولا هر تن آجر زبره حاوی 500 قالب آجر است که هر کدام حدودا وزن 2 کیلوگرم دارند. که با توجه به چیدمان، میزان اجر فشاری درخواستی را تهیه میکنیم.

برای مثال برای یک دیوار 20 سانتی معمولا به تعداد 105 قالب آجر گری یا فشاری نیاز است.

ویژگی‌های اصلی آجر فشاری

معایب و مزایای آجر فشاری

آجر فشار دارای ویژگی‌های منحصربفردی است که آن را به یکی از مصالح محبوب در صنعت ساختمانی، تبدیل کرده است. برخی از این ویژگی‌ها عبارتند از:

مقاومت بالا آجر زبره

یکی از ویژگی‌های ذکر شده مقاومت بالای این آجر است. این آجر مقاومت فیزیکی بالایی، نسبت به سایر آجرها دارد و در برابر تاثیرات تهاجمی و فشارهای وارده به ساختمان دارد. همچنین به علت داشتن ظاهری شبیه به سنگ از آن برای نماسازی ساختمان‌ها نیز استفاده می‌شود.

استحکام

هر یک از سری‌های آجرهای فشاری با یک شاخص مقاومتی خاصی شناسایی می‌شوند. استحکام این آجرها با کمک چگالی آن محاسبه می‌شود و به‌طور متوسط چگالی آنها، 1600 کیلوگرم بر متر مکعب می‌باشد. به طور مثال آجرهایی با شاخص M-400 از استحکام بالایی برخوردار هستند و از آن‌ها می‌توان برای ساخت دیوارهای باربر استفاده کرد. البه لازم به ذکر است در ایران درجه‌بندی این چنینی وجود ندارد.

هدایت حرارتی

این آجرها توانایی گرم نگه داشتن هوای داخل اتاق را ندارند و آن گرما را آزادانه از آن خارج می‌کنند، به همین دلیل از این آجر برای ساخت خانه‌های مسکونی در مکان‌های با آب و هوای سرد خیلی کمتر استفاده می‌شود.

ویژگی های دیگر آجر زبره یا فشاری

مقاومت در برابر سرما زدگی

همانطور که این آجرها حرارت را به راحتی هدایت می‌کنند، مقاومت بسیار بالایی در برابر سرما و یخ‌زدگی دارند. به همین دلیل از این آجرها برای ساخت تاسیسات در مناطق سردسیر استفاده می‌شود.

قابلیت جذب آب

آجر فشاری می‌تواند مقدار رطوبت را در مدت زمان معینی جذب کند. میزان جذب آب در آجرهای زبره یا فشاری بین 8 تا 18 درصد می باشد. این میزان باید متعادل باشد و نه کم و  نه زیاد باشد.

مزایای عمده آجر فشاری

این آجر همانند سایر آجرها، دارای مزایا و معایب بسیاری است که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

  • مقاومت در برابر رطوبت و باران
  • مقاومت مکانیکی بسیار بالا نسبت به سایر آجرها
  • چسبندگی بسیار بالا با ملات سیمانی
  • دارای سطح ضد بخار
  • دسترسی بالا و راحت به این آجر
  • قیمت پایین و مناسب نسبت به سایر آجرها و سفال

انواع کاربرد آجرهای فشاری

آجر فشاری اصفهان

آجر فشاری اصفهان

با توجه به مزایا و معایبی که در بخش قبلی بیان شد، می‌توان کاربردهای اصلی آن را متوجه شد. در گذشته از این آجرها برای دیوارهای باربر ساختمان‌ها، طاق ضربی، دیوار حمال، جداکننده و کاربردهای مشابه استفاده می‌شد اما به مرور زمان و با تغییر در شکل ساختمان‌ها و از همه مهم‌تر برای جلوگیری از سنگین شدن ساختمان‌ها کاربردهای آن نیز تغییر کردند. در ادامه به معرفی کاربردهای این آجر خواهیم پرداخت.

  • از این آجر برای قالب‌بندی فونداسیون استفاده می‌شود
  • از این آجر برای دیوار کشی دور حیاط و دورتادور خانه‌های ویلایی

تعداد آجر فشاری در هر تن

در هر تن، تعداد آجرهای فشاری تقریبا چیزی حدود 450 تا 500 عدد است که وزن هر کدام نیز تقریبا دو کیلوگرم می‌باشد. یک اصل برای دیوارچینی و نمازنی وجود دارد که در واقع با توجه به ضخامت دیوار برای هر آجر که برروی یک نما می‌بینید، دو آجر هم در پشت آن قرار دارد. پس برای تهیه آجر باید این اصل را در نظر بگیرید و با توجه به نیاز خود آجر فشاری تهیه کنید. به‌طور مثال برای یک دیوار با ضخامت 20 سانت، به تعداد 105 قالب آجر نیاز دارید.

آجر زبره یا فشاری هنوز هم یکی از مصالح مهم ساختمان‌سازی در ایران است و با توجه به مزایای زیادی که دارد، از آنبرای ساخت فونداسیوننیز استفادهمی‌شود. اگر نیاز به این آجر محبوب برای ساختمان‌سازی دارید، حتما سری به سایت آجر صادقی بزنید و با ما تماس بگیرید تا نوع مرغوب این آجر را با تناژ بالا و در کمترین زمان ممکن در اختیار شما قرار دهیم.

دسته‌ها: آجر سازه ای

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *